Bei Lili 2011.02.07. 15:57

Tűzijáték

 

     Mint tudjuk, otthon két esetben van tűzijáték : Újévkor és augusztus 20-án. Az első nem hivatalos, úgyhogy arról most nem is nagyon beszélnék, hisz azt mindenki otthon intézi el, és nem is annyira nagyon dívik mostanában, hiszen inkább a petárdázás viszi a prímet. Ellenben augusztus 20-a meglehetősen nagy hangsúly kap minden évben. Az index szerint a 2010-es tűzijáték, ( ami a korábbi évekhez képest kis szabású volt ) nettó ötvenmillió forintos költséget tudhatott magáénak. Ez szép kis summa.

 

( http://index.hu/belfold/2010/08/20/tuzijatek/ )

 

     Egy dolgot azonban nem értek, és itt kapcsolódik ez a téma Kínához. Ma február 7-e van, a kínai Holdújév ötödik napja. Nanjing városában ( és szerte az egész országban ) hat napja minden este, folyamatosan tűzijátékoznak. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy óránként fellőnek 1-2 petárdát az égre, oszt annyi. Nem kérem, itt ténylegesen folyamatos pufogtatásról van szó. Az új év előestéjén ( ami a mi Karácsonyunkhoz hasonlatosan a legfontosabb nap ) mikor hazaértem a szobámba, gondoltam kiszellőztetek. Botor és átgondolatlan tett volt részemről, így utólag belátom. Ekkor volt nagyjából este 11 óra. Kénytelen voltam gyorsan elvetni az ötletet, mikor a nyitott ablakon nem a hűs esti szél, hanem a puskapor illata áradt be. Ez szép teljesítmény, tekintetbe véve, hogy a hetedik emeleten lakom.

 

     Amire persze ki szeretnék térni az az, hogy mégis hogy lehetséges, hogy míg otthon több millióba kerül egy egy napi fél órás műsor, addig itt Kínában több cég, több család mégis megengedheti magának, hogy szabadon mindenféle tényleges és jelentősebb anyagi megterhelés nélkül élvezhesse az ég ezen úton való megszínesítését. Talán mégiscsak lenne még mit tanulnunk tőlük?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemezkinai.blog.hu/api/trackback/id/tr82644619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása