No, ezennel meg is kezdeném a témák szerinti "szétcincálását" az országnak :

 

     Meglepő módon a kínai esti híradó a legkevésbé sem hasonlít az otthoni megszokotthoz. Persze külsőségekben megegyezik: vannak bemondók, riportok, stb. Azonban ha a tartalmát is figyelembe vesszük, akkor nagy meglepetés ér minket. Itt nem a gyilkosságokon, rablásokon, és gazdasági rossz helyzeten van a hangsúly. Példának okáért a mai adásban Tibetbe menő orvoscsoportról volt szó, akik az ott élőket vizsgálták ki. Volt egy veszélyes hegyi szakaszon dolgozó rendőrről is szó, aki a forgalmat egy több 10 méter magas kanyargós útszakaszon levő szakadék széléről irányította.Mellesleg napi tizenx órákat dolgozik.

     Azért a negatív témák itt is előkerülnek : a Holdújév kiváltotta áremelkedés és a természeti katasztrófák személyében. A külföldi hírek és sportbeli büszkeségeik zárják a sort.A műsorok között sok a kultúrális ismeretterjesztő is.

     Persze ezek a példák nem csak azt mutatják, hogy mennyire jól működik Kínában propaganda. De ha ezen a tényen kicsit tovább, távolabbra nézünk, akkor talán észrevehetjük azt is, hogy míg az otthoni példa aggodalomra, idegességre, és feszültségre buzdítja még ha tudat alatt is az embert, az itteni megnyugtató, biztonságérzetet sugall, és azt a hiteti el az emberrel, hogy minden rendben lesz, és a fejlődés a hosszabb képben megállíthatatlan. Mondhat bárki bármit, nekem mégiscsak az itteni példa jön be jobban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemezkinai.blog.hu/api/trackback/id/tr232641962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrCsan 2011.05.30. 14:19:26

Naggyon igaz, csak egyet tudok vele érteni. Mennyire jó is néha csak a hegyoldalon legelészű gnukról hallani. Nagyon szép a blog, csak így tovább, én is nemrég nyitottam egyet, mer nyáron kimegyek egy hónapra. mrcsan.dtsh.hu
süti beállítások módosítása